این روزها رژیم های گیاهخواری طرفداران زیادی پیدا کرده‌اند و به طور فزاینده‌ای محبوبیت آنها در حال افزایش است. گیاهخواری انواع مختلفی دارد و برخی از آنها اصلا سخت نیستند و اتفاقا به راحتی می‌توانید هم گیاهخوار باشید و هم مواد مغذی لازم برای بدن را دریافت کنید.
بنابراین ما در این مطلب قصد داریم به شما بگوییم گیاهخواری چیست، چه انواعی دارد و در آخر هم طرز تهیه غذاهای گیاهی را معرفی کنیم. تا انتهای مقاله همراه مجله بارجیل باشید.

1. گیاه خواری چیست؟

به زبان ساده، گیاهخواری یعنی پرهیز از مصرف گوشت یا محصولات جانبی که با استفاده از کشتار حیوانات تهیه می‌شوند. رژیم گیاهخواری یکی از انواع رژیم غذایی است که به دلایل مختلفی اتخاذ می‌شود. بسیاری از مردم به دلیل احترام به زندگی حیوانات، از خوردن گوشت و فرآورده‌های آن دوری می‌کنند. مردم به دلایل باورهای مذهبی مختلف و نیز حمایت از حقوق حیوانات، این تصمیم را می‌گیرند. البته، انگیزه‌های دیگری برای گیاهخواری هم وجود دارند که شامل مسائل مربوط به سلامتی، اقتصادی و سلایق شخصی می‌شوند. بنابراین هر فردی با توجه به هدف و نیاز خود، از مزایای گیاه خواری بهره می‌برد.

انواع رژیم گیاه خواری

برخلاف تصور بسیاری از افراد، گیاهخواری فقط محدود به نخوردن گوشت نیست؛ بلکه انواع مختلفی دارد و شما با توجه به شرایط و دلایل خود می‌توانید یکی از آنها را اتخاذ کنید. مهمترین انواع رژیم گیاخواری عبارت‌اند از:

1. وگانیسم (Veganism)

از بین تمام انواع رژیم و برنامه غذایی گیاه خواری، وگانیسم سخت‌ترین نوع است. در این رژیم همه فرآورده‌های حیوانی و فرآورده‌های جانبی آن حذف می‌شود؛ چه در آن کشتار صورت گرفته باشد یا کشتاری انجام نشده باشد. افراد وگان نه تنها گوشت، مرغ و غذاهای دریایی، لبنیات و تخم مرغ نمی‌خورند، بلکه هر گونه مواد مشتق شده حیوانی مانند عسل، ژلاتین و آب پنیر هم مصرف نمی‌کنند.
وگانیسم اغلب به عنوان یک سبک زندگی توصیف می‌شود تا یک رژیم غذایی! زیرا تمام اشکال استثمار و ظلم به حیوانات را محکوم می‌کند. یعنی آنها استفاده از حیوانات برای غذا یا اهداف دیگر مثل مد، سرگرمی و … را رد می‌کنند.
یکی از استدلال‌های رایج علیه رژیم های وگان، کمبود منابع پروتئینی است. زیرا پروتئین واقعی حیوانی کیفیت بالاتری نسبت به پروتئین گیاهی دارد و این افراد هیچ گونه پروتئین حیوانی مصرف نمی‌کنند. بنابراین باید پروتئین کافی را از غذاهایی مثل توفو، حبوبات و غلات به دست آورند.

2. رژیم گیاهخواری به همراه تخم‌مرغ (Ovo-vegetarianism)

در این نوع رژیم گیاهخواری، افراد گوشت، مرغ، غذاهای دریایی و لبنیات را از رژیم غذایی خود حذف می‌کنند. اما آنها هم تخم مرغ و هم غذاهای حاوی تخم مرغ را می‌خورند. تخم مرغ منبع ارزشمندی از پروتئین با کیفیت بالا، اسیدهای چرب امگا 3 و ویتامین B12 برای این افراد است. ولی هنوز هم باید مراقب جایگزین غذاهای لبنی با مقادیر کافی از سایر غذاهای حاوی کلسیم باشند.

3. رژیم گیاهخواری به همراه لبنیات (Lacto-vegetarianism)

مقداری میوه با یک لیوان شیر و یک کاسه ماست

این گیاهخواران، گوشت، مرغ، غذاهای دریایی و تخم مرغ را از رژیم غذایی خود حذف می‌کنند، اما همچنان از محصولات لبنی مانند شیر، پنیر، ماست و کره استفاده می‌کنند. مردم اغلب این نوع رژیم گیاهخواری را جایگزین انعطاف‌پذیرتری برای وگان یا گیاهخواری با تخم مرغ می‌دانند؛ زیرا در حالی که به بدن مواد ضروری را می‌رساند، به محافظت از جان حیوانات نیز اهمیت می‌دهد.
لبنیات منبع خوبی از کلسیم، پروتئین و ویتامین B12 است، اما این رژیم آهن کمی دارد. بنابراین در این برنامه رژیم گیاهخواری، باید توجه داشته باشید که منابع آهن گیاهی را در غذاهای خود بگنجانید و غذاهای غنی از ویتامین C را میل کنید تا جذب آهن به درستی صورت بگیرد.

4. رژیم گیاهخواری به همراه تخم مرغ و لبنیات (Lacto-ovo-vegetarianism)

شاید بتوان گفت که این نوع رژیم گیاهخواری، استانداردترین نوع آن است. زیرا در این رژیم، تمام گوشت، مرغ، غذاهای دریایی و هر محصول جانبی که نیاز به کشتار حیوانات دارد را حذف می‌کنند، اما فرآورده‌های جانبی مثل لبنیات و تخم مرغ را مصرف می‌کنند. در واقع، افراد دارای این رژیم معتقدند که اگر با حیوانات خوب رفتار شود، می‌توان تخم مرغ و لبنیات آنها را مصرف کرد.

5. رژیم گیاهخواری با ماهی (Pescatarianism)

هرچه پیش می‌رویم، می‌بینیم که انواع رژیم گیاهخواری خیلی گسترده‌تر از آن چیزی هستند که فکر می‌کردیم. در این نوع رژیم، افراد گوشت یا مرغ نمی‌خورند؛ ولی ماهی و سایر غذاهای دریایی را به عنوان منبع اصلی پروتئین در رژیم غذایی خود قرار می‌دهند. البته برخی از آنها نیز لبنیات و تخم مرغ را هم مصرف می‌کنند، اما این یک انتخاب فردی است. گنجاندن غذاهای دریایی در مقایسه با سایر رژیم های گیاهخواری، تامین نیازهای پروتئین، ید و امگا 3 را آسان‌تر می‌کند.

6. رژیم گیاهخواری انعطاف‌پذیر (Flexitarianism)

تفاوت اصلی بین رژیم غذایی انعطاف‌پذیر و سایر رژیم‌های گیاه‌خواری در این است که در اینجا شما قرار نیست چیزی را محدود کنید؛ فقط کافیست که در خوردن برخی از غذاها، اصل انعطاف‌پذیری را رعایت کنید. یک رژیم غذایی انعطاف‌پذیر، عمدتا از غذاهای گیاهی تشکیل شده است. اما گوشت و سایر محصولات حیوانی را نیز در حد اعتدال شامل می‌شود. برای اینکه بهتر این رژیم را بشناسید، اصول آن را به طور دسته‌بندی شده معرفی می‌کنیم:
• افراد در این رژیم بیشتر پروتئین خود را از منابع گیاهی به جای محصولات حیوانی دریافت می‌کنند.
• گاهی از محصولات حیوانی و لبنیات لذت می‌برند.
• افراد سعی می‌کنند غذاهای کم فرآوری شده را در طبیعی‌ترین شکل خود مصرف کنند.
• شکر و شیرین کننده‌های اضافه شده را به طور محدودتری مصرف می‌کنند.
اگر می‌خواهید غذاهای گیاهی بیشتری را به رژیم غذایی خود اضافه کنید یا از روشی سالم‌تر برای غذا خوردن بدون حذف کامل گوشت و محصولات حیوانی پیروی کنید، رژیم گیاهخوری انعطاف‌پذیر ممکن است برای شما مناسب باشد. در واقع، شما همچنان می‌توانید از مزایای پیروی از یک رژیم غذایی گیاهی بهره‌مند شوید؛ بدون اینکه خود را از غذاهای حیوانی مورد علاقه خود محروم کنید.

نقش انواع آجیل در رژیم گیاه خواری

چند کاس پر از انواع آجیل

در رژیم گیاهخواری، شما بسیاری از مواد مغذی که می‌توانید از گوشت حیوانات به دست بیاورید را از رژیم خود حذف می‌کنید. بنابراین حتما باید به فکر جایگزین باشید و انواع آجیل نقش مهمی در رژیم گیاهخواری دارند. البته ما پیش‌تر درباره نقش آجیل در رژیم کتو صحبت کرده‌ایم و پیشنهاد می‌کنیم این مطلب را مطالعه کنید. به استثنای ویتامین B12 که فقط در محصولات حیوانی یافت می‌شود، آجیل می‌تواند اکثر مواد مغذی را تامین کند. آجیل با فراهم کردن مواد مغذی زیر، می‌تواند جایگزین گوشت شود:

1. پروتئین

هرچه قدر از فواید پروتئین برای بدن بگوییم، کم است. مخصوصا اگر شما رژیم گیاه خواری دارید، باید به مقدار پروتئین دریافتی خود حتما دقت کنید. آجیل حاوی پروتئین گیاهی است که تقریبا 10 تا 20 گرم پروتئین در هر 100 گرم فراهم می‌کند. پروتئین نقش‌های حیاتی زیادی در بدن دارد که از جمله آنها می‌توان به رشد و ترمیم سلول‌ها، تشکیل آنزیم‌ها و هورمون‌ها، عملکرد طبیعی ماهیچه‌ها و استخوان‌ها، انتقال تکانه‌های عصبی و محافظت از سیستم ایمنی اشاره کرد.

2. آهن

آهن به دو نوع هِم و غیر هم تقسیم می‌شود؛ آهن هِم در منابع حیوانی و غیر هِم در منایع گیاهی موجود است. هر 100 گرم ماکادمیا، از 1.8 میلی‌‌گرم آهن تشکیل می‌شود و هر 100 گرم بادام هندی دارای 5 میلی‌گرم آهن است. خوردن آجیل با غذاهای غنی از ویتامین C به جذب حداکثری آهن کمک می‌کند. آهن یک ماده معدنی ضروری است و نقش مهمی در تشکیل هموگلوبین دارد که اکسیژن را به سراسر بدن منتقل می‌کند. آهن به واکنش‌های شیمیایی تولید انرژی کمک می‌کند و باعث حفظ سلامت سیستم ایمنی می‌شود.

3. روی

آجیل حاوی روی است که بین 1.2 میلی‌گرم در هر 100 گرم ماکادامیا تا 5.5 میلی‌گرم در 100 گرم بادام هندی، وجود دارد. روی برای تولید مثل، رشد، بهبود زخم، بلوغ جنسی و حفظ سیستم ایمنی سالم مورد نیاز است.

4. کلسیم

آجیل مخلوط یکی از غذاهای خام گیاهخواری است که می‌تواند مقادیر مفیدی از کلسیم را فراهم کند؛ در هر 100 گرم بادام، 265 میلی‌گرم کلسیم موجود است. محتوای کلسیم سایر آجیل‌ها از 11 میلی‌گرم در چلغوز تا 150 میلی‌گرم در آجیل برزیلی متغیر است. کلسیم برای سلامت استخوان‌ها و دندان‌ها مهم است و همچنین در انقباض و آرامش عضلات، لخته شدن خون، عملکرد اعصاب و تنظیم فشار خون نقش دارد.

5. چربی‌های امگا 3

گردو یکی از معدود منابع گیاهی چربی‌های امگا 3 است که بیش از 6000 میلی‌گرم ALA در هر 100 گرم را تامین می‌کند. آلفا لیپوئیک اسید (ALA) یک آنتی اکسیدان است که از طریق دستگاه گوارش فورا جذب و در آب و چربی بدن حل می‌شود.
مقادیر کمتری نیز در پکان (620 میلی گرم در 100 گرم)، ماکادمیا (200 میلی گرم در 100 گرم) و فندق (120 میلی گرم در 100 گرم) یافت می‌شود. پس از هضم، ALA به چربی‌های مهمی تبدیل می‌شود. تمامی این موارد در سلامت قلب نقش اساسی ایفا می‌کنند.

تاثیر گیاه خواری بر لاغری

یک ترازو و مقداری میوه روی آن

این روزها در رژیم‌های لاغری، بستنی رژیمی و تنقلات رژیمی وجود دارند و دیگر رژیم گرفتن سخت نیست. حتی گیاهخواری نیز یکی از راه‌های ساده برای کاهش وزن محسوب می‌شود. رژیم‌های گیاه‌خواری می‌توانند روند کاهش وزن را افزایش دهند. زیرا بر روی مواد مغذی متراکم و غذاهای کم کالری مانند میوه‌ها، سبزیجات، غلات کامل، آجیل، دانه‌ها و سویا تمرکز دارند. رژیم های وگان از این هم فراتر رفته و غذاهای پر کالری مانند پنیر را حذف می‌کنند.
اما گیاهخوار بودن به طور خودکار به معنای مصرف کالری کمتر نیست. به هر حال، بسیاری از غذاهای گیاهی و وگان دارای کالری بالایی هستند. پنیر سویا، غذاهای سرخ شده، اسنک بارها و حتی کلوچه ها و پای را در نظر بگیرید؛ همگی آن می‌توانند باعث چاقی شوند. بنابراین در رژیم گیاهخواری خود نیز باید از مصرف برخی از غذاها پرهیز کنید. یک رژیم گیاهی سالم و درست می‌تواند به کاهش وزن در طول زمان کمک کند، مشروط بر اینکه انتخاب‌های غذایی خوبی داشته باشید و تعداد کالری‌هایی را که به طور معمول می‌خورید، کاهش دهید. در واقع اگر با رژیم گیاهخواری به دنبال کاهش وزن هستید، روی اندازه و کالری غذاها نیز تمرکز کنید.

انواع منابع پروتئین برای گیاه خواران

همانطور که عنوان شد، پروتئین نقشی اساسی در رژیم گیاهخواران دارد. زیرا پروتئین به سادگی به دست نمی‌آید و افراد باید بتوانند با انتخاب منابع جایگزین حیوانی، پروتئین را جذب کنند. برخی از این منابع شامل موارد زیر می‌شوند:

1. عدس

عدس یک منبع پروتئینی عالی است که در همه انواع غذاهای گیاهخواری باید آن را مصرف کنید. علاوه بر پروتئین، نصف فنجان عدس پخته شده نیز 8 گرم فیبر به شما می‌دهد. فیبر برای قلب مفید است، به سیری کمک می‌کند و می‌تواند وزن شما را نیز کنترل کند.

2. دانه چیا

دانه‌های چیا دارای مواد مغذی متراکم هستند. آنها پروتئین، فیبر و امگا 3 را تامین می‌کنند. شما می‌توانید دانه چیا را در انواع اسموتی مخلوط کنید و از مزایای آن در رژیم گیاهخواری خود بهره ببرید. مربای دانه چیا نیز یکی از خوارکی‌های مفید است که می‌توانید در رژیم هر روز خود بگنجانید و پروتئین روزانه خود را دریافت کنید.

3. کینوا

کینوا در بین پروتئین‌های گیاهی منحصربه‌فرد است، زیرا هر 9 اسید آمینه ضروری را شامل می‌شود و همین موضوع آن را به یک پروتئین کامل تبدیل می‌کند. در واقع، بیشتر پروتئین‌های گیاهی اینگونه نیستند و همه اسید آمینه‌ها را شامل نمی‌شوند. یک فنجان کینوا پخته شده نیز 5 گرم فیبر دارد. کینوا سرشار از منیزیم، فسفر، منگنز، روی، آهن، تیامین و فولات است. از طرفی، کینوا فاقد گلوتن است و این مزیت خوبی برای مبتلایان به بیماری سلیاک یا هرگونه حساسیت به گلوتن، محسوب می‌شود. بنابراین در رژیم گیاهی خود، اصلا از خواص کینوا غافل نشوید.

4. لوبیا

مانند عدس، لوبیا نیز فیبر بدن را تامین می‌کند. همچنین یک راه ارزان و آسان برای افزودن پروتئین به رژیم گیاهخواری به شمار می‌رود. لوبیا را می‌توانید در انوع سوپ و سالاد مصرف کنید. به علاوه، لوبیا منبع گیاهی آهن است.

5. کره بادام زمینی

یک کاسه کره بادام زمینی

بادام زمینی سرشار از فیبر، پروتئین و چربی است. کره بادام زمینی را می‌توانید با نان تست، اسموتی و حتی برخی از غذاها استفاده کنید. افرادِ زیادی طعم غذاهای گیاهی را دوست ندارد و حس می‌کنند که همه آنها خوشمزه نیستند. اما خوبیِ کره بادام زمینی طعم غنی آن است و می‌تواند به ساده‌ترین غذاها هم طعمی خوشمزه ببخشد. در ضمن، شما می‌توانید با یادگیری نحوه تهیه کره بادام زمینی در خانه، این کره را به صورت طبیعی و بدون مواد افزودنی، در منزل درست کنید.

6. بادام

بادام درختی نیز حاوی چربی، فیبر و پروتئین است. بنابراین یک گزینه عالی برای پروتئین گیاهی در رژیم گیاهخواران تبدیل می‌شود. بادام درختی را به صورت تنقلات یا خرد شده روی سالاد میل کنید.

7. پودر کاکائو تلخ

حال کمی از انواع دانه‌ها و آجیل‌ها فاصله می‌گیریم و یک گزینه خوشمزه دیگر را معرفی می‌کنیم. پودر کاکائو شیرین نشده، حاوی حدود یک گرم پروتئین در هر قاشق غذاخوری است. این پودر را می‌توانید در انواع کیک، شیرنی و نوشیدنی‌ها استفاده کنید. برای از بین بردن طعم تلخ پودر کاکائو، مقدار کمی شیرین کننده کاملا طبیعی مانند شربت افرا خالص یا شیره خرما استفاده کنید.

8. تخم مرغ

همانطور که مطالعه کردید، در بسیاری از انواع رژیم گیاهخواری، از تخم مرغ هم استفاده می‌شود. بنابراین تخم مرغ چیزی بیش از یک غذای صبحانه است. البته برخی از افراد نگران کلسترول بالای آن هستند؛ اما خوردن کلسترولی که به طور طبیعی در غذاها وجود دارد، کلسترول شما را افزایش نمی‌دهد. بنابراین فقط سفیده آنها را نخورید. زرده همچنین غنی از مواد مغذی است، زیرا چربی‌های سالم و ویتامین D طبیعی را به بدن می‌رساند.

9. ماست یونانی

در رژیم گیاهخواری به همراه لبنیات، می‌توانید از ماست یونانی هم استفاده کنید. ماست یونانی نوعی ماست خوش طعم است که به انواع اسموتی‌ها اضافه می‌شود. این ماست نه تنها به عنوان منبعی عالی برای پروتئین محسوب می‌شود، بلکه کلسیم و پروبیوتیک‌های سالم برای روده را تامین می‌کند. برای صرفه‌جویی در مصرف شکر اضافه شده، ماست ساده را به جای انواع طعم‌دار انتخاب کنید.

10. میوه‌ها و سبزیجات سرشار از پروتئین

اگرچه همه میوه‌ها و سبزیجات حاوی پروتئین هستند، اما برخی از آنها پروتئین بیشتری دارند. این سبزیجات عبارت‌اند از: کلم بروکلی، اسفناج، مارچوبه، کنگر فرنگی، سیب زمینی، سیب زمینی شیرین و کلم بروکسل که معمولا حاوی 4 تا 5 گرم پروتئین در هر فنجان پخته شده هستند. میوه‌های تازه به طور کلی محتوای پروتئین کمتری نسبت به سبزیجات دارند. آنهایی که بیشترین مقدار را دارند عبارت‌اند از توت، شاه توت، شلیل و موز که هر فنجان آنها، حدود 2 تا 4 گرم پروتئین دارد. در ضمن، شما می‌توانید میوه خشک را هم به همراه میوه تازه میل کنید و از خواص بی نظیر میوه خشک در رژیم گیاهخواری خود بهره ببرید.

باید و نباید‌های غذایی در گیاه‌خواری

یک بشقاب گیاهی با آجیل

تا به اینجای متن، درباره منابع گیاهی صحبت کردیم و تقریبا غذاهای مورد نیاز را توضیح دادیم. ولی با این حال، باید و نبایدهایی هم وجود دارند که باید آنها را هم در نظر بگیرید:

1. عاشق غذاهای ناسالم وگان نشوید

متاسفانه برخی از افراد تصور می‌کنند که با حذف گوشت، دیگر همه چیز تمام است. ولی بسیاری از میان وعده‌های رژیمی، مملو از شکر، روغن‌های ناسالم و غلات تصفیه‌شده هستند. تولیدکنندگان بزرگ می‌خواهند ما را متقاعد کنند که این میان وعده‌ها برای ما خوب هستند، چون فقط روی آنها برچسب گیاهی روی آن زده شده است. بنابراین باید نگاه دقیق‌تری به مواد تشکیل دهنده آنها بیندازید. در این محصولات بهتر است که شکر افزوده و روغن‌های فرآوری شده به کار نرفته باشد.

2. به طعم‌های آشنا پایبند باشید

گیاهخواری به این معنی نیست که شما مجبور باشید خورشت‌های خوشمره را هم حذف کنید. امروزه در بازار انواع گوشت‌های گیاهی درست می‌شوند و شما می‌توانید با تهیه آنها، خورشت‌های قرمه سبزی، قیمه و حتی آبگوشت را هم درست کنید. چه چیزی بهتر از این! پس گیاهخوری به این معنی نیست که دیگر طعم یک خورشت قورمه سبزی خوشمزه را باید فراموش کنید. این طعم‌ها را هم امتحان کنید تا از گیاهخواری خسته نشوید.

3. فراموش نکنید که به اندازه کافی هیدراته بمانید

اگر در یک رژیم غذایی گیاهی که سرشار از میوه‌های تازه، سبزیجات، حبوبات و کربوهیدرات‌های پیچیده است، تازه وارد هستید، باید به منابع فیبر هم فکر کنید. برای اطمینان از اینکه دستگاه گوارش شما به خوبی کار می‌کند، باید در حین ایجاد این تغییرات در سبک زندگی، هیدراته بمانید. فیبر نامحلول مانند یک اسفنج عمل می‌کند و اگر مصرف آب معمولی خود را افزایش ندهید، دچار کم آبی می‌شوید. بنابراین می‌توانید میوه‌ها و سبزیجات بیشتری را با غلظت‌های بالاتری از آب، به رژیم غذایی خود اضافه کنید.

4. مصرف مکمل‌های طبیعی را در نظر بگیرید

مکمل‌ها جایگزین یک رژیم غذایی سالم نمی‌شوند، بنابراین در ابتدا باید به فکر رژیم اصولی باشید. مصرف مواد مغذی به این معنی است که شما همه ویتامین‌ها، مواد معدنی، فیبر و درشت مغذی‌ها را با هم دریافت می‌کنید. اما مکمل‌های خاصی وجود دارند که هنگام تغییر به رژیم غذایی گیاهی برای طولانی مدت، ضروری هستند. پس اگر این موارد را از غذاها به دست نمی‌آورید، حتما آنها را به شکل‌های دیگر مثل مکمل دریافت کنید.

5. مطمئن شوید که پروتئین گیاهی کافی دریافت می کنید

بارها و بارها این سوال را می‌شنویم که “آیا پروتئین کافی از رژیم غذایی گیاهی دریافت خواهم کرد؟”. به نظر می‌رسد که ما شرطی شده‌ایم که باور کنیم گوشت تنها منبع پروتئین است، اما حقیقت این است که پروتئین را می‌توان در همه غذاهای گیاهی یافت. غلات کامل، حبوبات، لوبیا، نخود و سبزیجات منابع عالی پروتئین هستند و به راحتی می توانند مقادیر کافی برای سیری و رشد عضلات را فراهم کنند. در واقع، اگر بیش از حد پروتئین مصرف کنیم، می‌توانیم بار متابولیکی را بر اندام‌هایمان، به‌ویژه کلیه‌ها تحمیل کنیم.
نکته کلیدی این است که پروتئین‌های گیاهان، غلات کامل و حبوبات را که اغلب می‌خورید، تغییر دهید تا تمام اسیدهای آمینه ضروری را از منابع مختلف دریافت کنید. اما حتما مطمئن شوید که پروتئین به اندازه کافی به بدن شما می‌رسد، در غیر این صورت مشکلات زیادی برای بدن شما به وجود می‌آیند.

طرز تهیه انواع غذاهای گیاهی

حال به بخش جذاب متن می‌رسیم و به شما انواع غذاهای گیاهی را معرفی می‌کنیم. مواد اولیه این غذاها به گونه‌ای است که بیشتر مواد مغذی بدن‌تان را تامین می‌کنند. بنابراین باید سعی کنید غذاهای شما از چند نوع ماده اولیه تشکیل شوند تا بتوانند تمامی مواد مغذی را به بدن شما برسانند. برخی از بهترین غذاهای گیاهی عبارت‌اند از:

1. خوراک نخود و کینوا

هر دوی این‌ها مواد بسیار مناسبی برای گیاهخواران هستند و بخش زیادی از پروتئین بدن آنها را تامین می‌کنند.

مواد لازم برای تهیه خوراک نخود و کینوا

کینوایک چهارم فنجان
پیازیک چهارم
فلفل دلمه‌ای متوسط      یک چهارم
سیریک حبه
گوجه فرنگی1 عدد
اسفناج100 گرم
نخود پخته شده200 گرم
زیتون سیاه1 قاشق غذاخوری
رب گوجه فرنگییک قاشق چایخوری
پودر پاپریکامقداری کم

کینوا را با کمی نمک و آب بپزید. سیر خرد شده را با روغن زیتون سرخ کنید. سپس پیاز، فلفل دلمه‌ای و گوجه فرنگی را خرد کرده و به سیر سرخ شده اضافه کنید. رب گوجه فرنگی را به مواد اضافه کنید و کمی هم بزنید. سپس کمی پودر پاپریکا، فلفل قرمز و نمک هم بریزید و بگذارید چند دقیقه بپزد. بعد از اینکه مواد کمی پخت، اسفناج را اضافه کنید تا با مواد دیگر بپزد. نخود پخته شده و زیتون سیاه خرد شده را اضافه کنید. این مواد را در ظرفی در کنار کینوا پخته شده قرار دهید تا غذای شما خاضر شود.

2. خوراک هویج و لوبیا

اگر به فکر یک خوراک سیرکننده و در عین حال مغذی هستید، خوراک هویج و لوبیا را از دست ندهید.

مواد لازم برای خوراک هویج و لوبیا

سیر1 عدد
پیازیک چهارم
فلفل دلمه‌اییک چهارم
هویج متوسط1 عدد
بذر کتانیک چهارم قاشق چای خوری
پاپریکایک چهارم قاشق چای خوری
پودر چیلییک هشتم قاشق چای خوری
پونه کوهییک چهارم قاشق چای خوری
گوجه140 گرم
عصاره سبزیجاتنصف پیمانه
لوبیا قرمز56 گرم
برگ بویک عدد

برای تهیه این غذای گیاهی، ابتدا تابه را با کمی روغن زیتون چرب کنید و سیر و پیاز خرد شده را تفت دهید. هویج و فلفل دلمه‌ای را اضافه کنید و تفت دهید. دانه‌های کتان، پاپریکا، پودر چیلی، نمک، فلفل و پونه کوهی را اضافه کنید. سپس گوجه فرنگی خرد شده و عصاره سبزیجات را با نصف لیوان آب اضافه کنید و بگذارید کمی بپزد. در آخر برگ بو، لوبیا پخته شده و جعفری را اضافه کنید و بعد از چند دقیقه غذای شما آماده است.

3. کرن بری، گردو و کلم بروکسل

یک بشقاب کلم بروکسل و کرن بری

لاین سالاد یک غذای گیاهی کامل است، زیرا از میوه، سبزیجات و آجیل تشکیل می‌شود که همگی برای گیاهخواری ضروری هستند.

مواد لازم برای تهیه کرن بری، گردو و بروکسل

روغن زیتون4/1 فنجان
کلم بروکسل تازه و خرد شده500 گرم
کرنبری خشک شده2/1 فنجان
آب2 قاشق غذاخوری
گردوی خرد شده3/1 فنجان
سرکه بالزامیک2 قاشق غذاخوری

در یک تابه بزرگ، روغن را روی حرارت متوسط گرم کنید. کلم بروکسل را در ماهیتابه قرار دهید و آن را 4-5 دقیقه یا تا زمانی که کف آن قهوه‌ای شود، بپزید. کرن بری و آب را اضافه کنید و همه آنها را بپزید. سپس که آماده شد، گردو و سرکه بالزامیک را هم اضافه کنید، کمی هم بزنید. غذای گیاهی شما حاضر است.

4. سبزیجات و بادام هندی با برنج

بدون شک اگر یک بار این غذای گیاهی را درست کنید، عاشق آن می‌شوید. زیرا نه تنها طعم بسیار خوب و خاصی دارد، بلکه یک غذای کامل حساب می‎شود.

مواد لازم برای تهیه سبزیجات و بادام هندی با برنج

سس سویا کم سدیم4/1 فنجان
آب4/1 فنجان
شکر قهوه‌ای2 قاشق غذاخوری
آب لیمو2 قاشق غذاخوری
روغن زیتون2 قاشق غذاخوری
سیر خرد شده1 حبه
قارچ تازه خرد شده2 فنجان
هویج تازه خرد شده1 فنجان
کدو سبز خرد شده1 عدد
فلفل قرمز شیرین1 عدد
فلفل سبز1 عدد
پیاز خلال شده4 عدد
برنچ قهوه‌ای پخته شده2 فنجان
بادام هندی خرد شده2/1 فنجان
عسلبه مقدار دلخواه

در یک کاسه کوچک، سس سویا، آب، شکر قهوه‌ای و آب لیمو را مخلوط کنید تا یکدست شود. در یک تابه بزرگ، روغن را روی حرارت متوسط رو به بالا گرم کنید. سیر را به مدت 1 دقیقه تفت دهید. سبزیجات را اضافه کنید و آنها را بپزید تا سبزیجات ترد شوند. مخلوط سس سویا را هم بزنید و به تابه اضافه کنید و اجازه دهید تا به جوش آید. برنج قهوه‌ای پخته شده را هم اضافه کنید و روی آن هم بادام هندی بریزید. سپس خوراک را به صورت داغ میل کنید

5. پاستا با نخود فرنگی و قارچ

کمتر کسی را پیدا می‌کنیم که عاشق طعم پاستا نباشد. اگر گیاهخوار هستید، جای نگرانی نیست. شما می‌توانید به جای گوشت یا مرغ، انواع سبزیجات را بریزید و از یک غذای گیاهی عالی لذت ببرید. در این رسپی از شیر استفاده شده است و اگر در گیاهخواری خود لبنیات را حذف کرده‌اید، از شیر گیاهی استفاده کنید.

مواد لازم برای پاستا با نخود فرنگی و قارچ

پاستا1 بسته
نخود فرنگی400 گرم
کره گیاهی1 قاشق غذاخوری
قارچ خرد شده800 گرم
موسیر3 عدد
سیر2 حبه
شیر2 فنجان
نمکبه مقدار لازم
مریم گلی تازه8 برگ
پوست لیمو رنده شده1 قاشق چایخوری
چاشنی لیمو فلفل1 قاشق چایخوری
فلفل سفید4/1 چایخوری
پنیر پارمزان رنده شده4/1 فنجان
فندق برشته و خرد شده4/1 فنجان

در یک قابلمه بزرگ، پاستا را طبق دستورالعمل بسته بپزید و در 3 دقیقه آخر پخت نخود فرنگی را اضافه کنید و سپس آبکشی کنید. در همین حال، در یک تابه بزرگ، کره را روی حرارت متوسط رو به بالا گرم کنید. قارچ، موسیر و سیر را اضافه کنید؛ بپزید و هم بزنید تا قارچ‌ها نرم شوند. شیر، مریم گلی، پوست لیمو، نمک، فلفل لیمو و فلفل سفید را با هم مخلوط کنید و اجازه دهید بجوشند.
حرارت را کاهش دهید و بعد از حدود 2 دقیقه که سس غلیظ شد، آن را از حرارت بردارید. پاستا و نخود فرنگی را به سس اضافه کنید و تا زمانی که حرارت دارد، پنیر و فندق را روی آن بپاشید.

6. طرز تهیه فلافل، محبوب ترین غذای گیاهی

فلافل یک غذای ارزان ولی پرطرفدار است که به سادگی می‌توانید آن را در خانه تهیه کنید. با وجود نخود، این غذا مواد مغذی زیادی را برای گیاهخواران فراهم می‌کند.

مواد لازم برای تهیه فلافل

نخود خشکیک پیمانه پر
برگ گشنیز، ریحان یا نعناع؛ ترجیحا مخلوطی از هر سه60 گرم
پیازچه (ریز شده)6 ساقه
سیر (ریز شده)2 حبه
زیره سبز1 قاشق چایخوری
تخم گشنیزنصف قاشق چایخوری
نمکبه مقدرا لازم
روغن سرخ کردنی3 پیمانه
سس شیرین یا تندبه مقدار لازم

نخودها را با آب بشویید و سپس در یک کاسه بریزید. روی آنها آب سرد بریزید و بگذارید تا یک شب تا صبح، در همین حالت بمانند. بعد از گذشت این زمان، آنها را داخل یک مخلوط‌کن بریزید تا حسابی له شوند. در حین هم زدن، سبزیجات و نمک را هم اضافه کنید.
این مخلوط را به مدت 15 دقیقه در یخچال قرار دهید تا کاملا خودش را بگیرد. سپس کمی از مواد را بردارید و به شکل گلوله‌های فلافل درآورید. سپس آنها را در روغن داغ شده بریزید. توجه کنید که مقدار روغن باید به حدی باشد که فلافل‌ها کاملا در آن جا شوند. وقتی یک سمت فلافل سرخ شد، سمت دیگر را هم بچرخانید تا قسمت دیگر آن هم بپزد. کل زمان پخت این غذا، حدود 4 دقیقه طول می‌کشد. غذای شما حاضر است؛ آن را با نان، خیارشور، گوجه و سس مورد علاقه خود میل کنید.

7. طرز تهیه ماکارونی با سس گوجه‌فرنگی و سبزیجات، غذای گیاهی آسان

ماکارونی یک غذای محبوب در بین کودکان و بزرگسالان است. ترکیب این غذا با گوشت و بدون گوشت، جذاب است و می‌تواند یک وعده غذایی کامل محسوب شود. یکی دیگر انواع ماکارونی گیاهی را می‌توانید به شکل زیر و در زمانی بسیاری سریع، تهیه کنید.

مواد لازم برای تهیه ماکارونی با سس گوجه و سبزیجات

ماکارونی1 بسته
پیاز1 عدد
سیر3 حبه
فلفل دلمه‌ای1 عدد
گوجه فرنگی4 عدد
قارچ5 عدد
نمک، فلف سیاه و آب لیمو تازهبه مقدار لازم
برگ ریحان تازه و آویشنبه مقدار لازم

پیاز، سیر، فلفل دلمه‌ای، گوجه فرنگی، قارچ، برگ ریحان تازه را خرد کنید. ابتدا در تابه، پیاز را بریزید و بعد از 1 دقیقه سیر و بعد از آن به تریتب فلفل دلمه‌ای، گوجه فرنگی، فلفل، نمک، آویشن را هم اضافه کنید و فقط کمی هم بزنید. در نهایت قارچ، برگ ریحان و آبلیموی تازه را هم داخل آن بریزید و کمی تفت بدهید.
سپس، ماکارونی را با نمک به آب در حال جوش اضافه کنید. پس از آنکه پاستا نرم شد و پخت، آن را آبکش کنید. سپس آن را داخل سسی که درست کرده بودید، بریزید. روی آن مقداری برگ ریحان تازه قرار دهید و میل کنید.

8. سالاد کینوا با پنیر و آووکادو

بدون شک، کینوا بخش مهمی از غذاهای گیاهخواری است و شما می‌توانید با آن غذاهای مختلفی درست کنید. در ادامه یکی دیگر از خوشمزه‌ترین سالادهایی که با کینوا درست می‌شود را معرفی می‌کنیم:

مواد لازم برای تهیه سالاد کینوا با پنیر و آووکادو

کینوای پخته2/1 فنجان
آب1 لیوان
اسفناج خرد شده2/1 فنجان
گوجه گیلاسی خرد شده2/1 فنجان
پیاز قرمز خرد شده3/1 فنجان
آب لیمو2 قاشق غذاخوری
روغن زیتون2 قاشق غذاخوری
نمک دریایی2/1 قاشق چایخوری
فلفل آسیاب شده4/1 قاشق چایخوری
آووکادو رسیده و خرد شده      2 عدد
پنیر فتا خرد شده3/1 فنجان

ابتدا کینوا را بشویید و آبکش کنید. آن را در یک قابلمه با آب قرار دهید و آب را به جوش بیاورید. روی حرارت ملایم قرار دهید، روی آن را بپوشانید و اجازه دهید تا به مدت 15 دقیقه بپزد. سپس به مدت 5 تا 10 دقیقه صبر کنید تا حرارت آن از بین برود. کینوا پخته شده، اسفناج خرد شده، گوجه فرنگی، پیاز قرمز و فتا را در یک کاسه متوسط با هم ترکیب کنید.
برای تهیه سس، آبلیمو، روغن زیتون، نمک و فلفل را در یک کاسه کوچک با هم دیگر ترکیب کنید. سس و آووکادو را هم داخل مواد دیگر بریزید و همه را به آرامی هم بزنید تا حسابی مخلوط شوند. سالاد شما آماده سرو است.

طرز تهیه انواع اسنک گیاهی

برای طرفداران اسنک هم پیشنهادهای خوبی داریم و می‌توانید با ساده‌ترین مواد اولیه، اسنک گیاهی درست کنید. برخی از محبوب‌ترین آنها شامل موارد زیر می‌شوند:

1. اسنک بادمجان

یک عدد اسنک بادمجان و ریحان

یکی از رایج‌ترین انواع اسنک های گیاهی، اسنک بادمجان است. برای تهیه آن به گوشت نیازی نیست و در فر یا ساندویچ ساز درست می‌شود.

مواد لازم برای تهیه اسنک بادمجان

بامجان4 عدد
نان تست1 بسته
پنیر خامه‌ای1 عدد
گوجه2 عدد
ریحان تازه1 پیمانه
گردو تازه4 عدد

ابتدا بادمجان را پوست گرفته و خرد کنید و در محلول آب و نمک قرار دهید تا تلخی آن گرفته شود. سپس آن را آبکش کنید و بگذارید کاملا خشک شود. حالا برای داشتن بادمجان کم چرب، کمی ماست روی بادمجان بریزید و دقت کنید که روی طعم آن تاثیری نگذارد و فقط روغن کمتری جذب شود. سپس آنها را در روغن داغ سرخ کنید و روی دستمال روغن‌گیری قرار دهید.
پنیر خامه‌ای را با قاشق روی نان تست بمالید و روی آن بادمجان سرخ شده را قرار دهید. سپس گوجه فرنگی خرد شده، ریحان و گردو را روی بادمجان بگذارید و یک نان تست دیگر روی این ترکیب قرار دهید. سپس ساندویچ ساز را گرم کنید و اسنک‌ها را داخل دستگاه قرار دهید. بعد از آنکه آماده شدند، آنها را با سس مورد علاقه‌تان نوش جان کنید

2. سمبوسه سیب زمینی

فرقی ندارد که گیاهخوار باشید یا نه، بدون شک از طعم یک سمبوسه خوشمزه لذت می‌برید. این سمبوسه گیاهی را می‌توانید با سیلقه خود کمی تغییر بدهید و سبزیجات بیشتری هم اضافه کنید.

مواد لازم برای تهیه سمبوسه سیب زمینی

سیب زمینی بزرگ2 عدد
گشنیز50 گرم
جعفری 50 گرم
پیاز2 عدد متوسط
سیر2 حبه
زرشک1 قاشق غذاخوری
نان لواشبه تعداد کافی
نمک و فلفل سیاهبه مقدار کافی
روغن و زردچوبهبه مقدار کافی

ابتدا سیب زمینی‌ها را در قابلمه‌ای با ۲ لیوان آب و نصف قاشق چایخوری نمک بریزید، روی حرارت زیاد قرار دهید تا سیب زمینی‌ها بجوشد. بعد از آب پز کردن سیب زمینی‌ها، اجازه دهید کمی خنک شوند. بعد سیب زمینی‌های پوست گرفته شده را به پوره تبدیل کنید.
حالا پیاز را نگینی خرد کرده و در تابه ای مناسب با روغن کمی روی شعله ملایم تفت دهید. بعد از اینکه پیاز خوب سرخ شد، سیر را به همراه مقداری زردچوبه اضافه کنید و کمی تفت دهید. حالا گشنیز و جعفری خرد شده را اضافه کنید. بعد از اینکه آب سبزیجات کاملا تبخیر شد، تابه را از روی حرارت برداشته و کنار بگذارید.
حالا مخلوط پیاز داغ و سبزیجات را به پوره سیب زمینی اضافه کنید. زرشک‌ها را داخل آب خیس و بعد از آبکش کردن، آنها را به پوره اضافه کنید. سپس به مقدار دلخواه نمک، فلفل قرمز، فلفل سیاه و ادویه‌های دلخواه خود را هم بریزید.
حالا نان لواش را از طول با عرض دلخواه برش دهید و مواد میانی سمبوسه را داخل آن بریزید و نان‌ها به خوبی بپیچید تا مواد بیرون نریزند. سمبوسه‌ها را داخل روغن فراوان سرخ کنید. این غذای گیاهی آماده است.

3. اسنک سویا

اسنک گیاهی سویا با سس قرمز

سویا یکی از مهمترین منابع گیاهی است و پروتئین لازم گیاهخواران را تامین می‌کند. اسنک سویا راهی مناسب است که به شما کمک می‌کند این ماده مفید را به رژیم غذایی خود اضافه کنید.

مواد لازم برای تهیه اسنک سویا

سویانصف پیمانه
گوجه فرنگی1 عدد متوسط
پیاز1 عدد متوسط
سیب زمینی1 عدد متوسط
نمک و فلفلبه مقدار لازم
پودر تخم گشنیزنصف قاشق چایخوری
پودر زیرهنصف قاشق چایخوری
آب لیمو1 قاشق غذاخوری
رب گوجه فرنگی1 قاشق چایخوری
نان تست8 عدد

ابتدا سویا را به مدت نیم ساعت در مقداری آب ولرم خیس کنید. سپس آنها را فشار دهید و تا آب داخل‌شان خارج شود. سیب زمینی‌ها را پوست گرفته و به مکعب‌های کوچک برش دهید. آنها را با کمی نمک مزه‌دار کنید و سپس در روغن سرخ کنید. پیاز را خرد کرده و در مقداری روغن تفت دهید تا طلایی شود. سپس سویا را به پیاز سرخ شده اضافه کنید و به مدت 5 دقیقه با پیاز تفت دهید.
گوجه فرنگی‌ها را ریز خرد کنید، رب گوجه فرنگی، آب لیمو و ادویه‌ها را به سس سویا اضافه کنید و یک دقیقه تفت دهید. سپس حرارت را خاموش کنید و سیب زمینی سرخ شده را به مخلوط سویا اضافه کنید. یک تا دو قاشق غذاخوری از مواد مخلوط شده را روی یک تکه نان بریزید و نان دیگر را روی آن قرار دهید و در ساندویچ ساز قرار دهید تا برشته شود. اسنک شما حاضر است.

طرز تهیه میان‌وعده‌های خوشمزه و سالم برای گیاه‌خواران

فرقی ندارد که غذاهای گیاهی می‌خورید یا نه، در هر صورت بدن شما به میان وعده نیاز دارد تا انرژی لازم برای انجام کارها را داشته باشد و در عین حال مواد مغذی خود را تامین کند. برخی از بهترین میان وعده ها در رژیم گیاهخواری عبارت‌اند از:

1. گرانولا بار

گرانولا انواع مختلفی دارد؛ اما در اکثر آنها جو، آجیل، دانه‌ها، میوه‌های خشک، ادویه‌جات و انواع شیرین کننده‌ها مصرف می‌شوند. معمولا گرانولا بارهای آماده، حاوی شکر و روغن هستند و برای بدن ضرر دارند. در مقابل، گرانولا بار خانگی یک میان وعده عالی برای رژیم گیاه خواری است که فیبر، پروتئین و چربی‌های سالم را فراهم می‌کند.
برای تهیه گرانولای خانگی، جو، بادام، تخمه کدو تنبل، کشمش و دارچین را با روغن نارگیل ذوب شده و شربت افرا ترکیب کنید. روی سینی فر کاغذ روغنی گذاشته و مواد را به آن منتقل کنید. سینی را به مدت 30 تا 40 دقیقه در فر با دمای کم بگذارید. بعد از این مدت، میان وعده خوشمزه شما حاضر است.

2. انواع میوه و کره آجیل

انواع کره مثل کره بادام زمینی یا بادام درختی را می‌توانید با میوه خشک مخلوط کنید و یک میان وعده مقوی داشته باشید. میوه‌ها، فیبر، ویتامین‌ها و مواد معدنی مختلف را برای بدن تامین می‌کنند. کره آجیل نیز سرشار از فیبر و پروتئین است که می‌تواند انرژی بدنتان را بالا ببرد و شما را برای مدت بیشتری سیر نگه دارد. برای تهیه این میان وعده خوشمزه، کافیست میوه مورد نظرتان را داخل کره فرو ببرید و میل کنید. به همین سادگی!

3. نخود برشته

نخود، جزو حبوباتی است که خواص زیادی برای سلامت بدن دارد. یک فنجان (164 گرم) نخود، حاوی 14 گرم پروتئین است و 71 درصد از نیاز روزانه بدن به فولات را تامین می‌کند. همچنین سرشار از آهن، مس، منگنز، فسفر و منیزیم است. نخود برشته یک میان وعده عالی برای افرادی است که از برنامه عذایی گیاه خواری پیروی می‌کنند. تهیه این میان وعده زمان زیادی نمی‌برد.
در یک قابلمه آب بریزید و اجازه دهید که بجوشد؛ نخود فرنگی را داخل آن بریزید و بگذارید تا بپزد. سپس آب نخودها را دور بریزید و آنها را با دستمال حوله‌ای خشک کنید. البته، می‌توانید از کنسرو نخود هم برای این کار استفاده کنید. نخود پخته شده را داخل سینی فر قرار دهید و روی آن روغن زیتون، نمک و فلفل بریزید. سینی را به مدت 40 دقیقه در فر با دمای 230 درجه سانتیگراد بگذارید تا نخودها برشته شوند.

4. اسموتی میوه و سبزیجات

اسموتی‌ها انتخاب خوبی به عنوان میان وعده در رژیم غذایی بدون گوشت هستند. در تهیه اسموتی گیاهی، از میوه‌ها و سبزیجات مختلفی استفاده می‌شود که اکثر آنها حاوی مقدار زیادی از مواد معدنی و ویتامین‌ها هستند. شما به راحتی می‌توانید با اضافه کردن میوه‌ها و سبزیجات مورد علاقه خود مانند موز، انواع توت‌ها و اسفناج و اضافه کردن مقداری آب، یک اسموتی خوشمزه داشته باشید.

5. نارگیل و شکلات تلخ

برای تهیه یک میان وعده گیاهی متفاوت و جذاب، می‌توانید از نارگیل و شکلات تلخ نیز استفاده کنید. این خوراکی، هوس شیرینی‌جات شما را از بین می‌برد. 28 گرم نارگیل خشک شیرین نشده، حاوی 18 درصد از نیاز روزانه بدن به فیبر است. شکلات تلخ نیز طرفداران زیادی دارد و سرشار از مواد مغذی مانند پروتئین، فیبر، منیزیم، روی، فسفر، سلنیوم و مس است.
شکلات تلخ، آنتی اکسیدان‌های مختلفی مانند فلاونول‌ها و پلی فنول‌ها را در خود جای می‌دهد. این آنتی اکسیدان‌ها با خنثی کردن رادیکال‌های آزاد، مانع از ایجاد استرس اکسیداتیو می‌شوند. برای تهیه این میان وعد، کافیست نارگیل خشک را داخل شکلات ذوب شده فرو ببرید و در یخچال قرار دهید تا شکلات کمی سفت شود. بعد از آن، میان وعده گیاهی شما حاضر است.

6. توپک انرژی‌زا

این میان وعده مقوی و خوشمزه با مواد مختلفی مانند جو، آجیل، دانه‌ها، کره آجیل، میوه خشک، خرما، شربت افرا و چیپس شکلات درست می‌شود. البته، شما می‌توانید مواد اولیه آن را با توجه به سلیقه و مواد در دسترس خود، کمی تغییر دهید. توپک انرژی‌زا، از پروتئین، فیبر و چربی‌های سالم زیادی تشکیل می‌شود و مواد مغذی مورد نیاز بدن گیاه خواران را تامین می‌کند.
برای تهیه توپک انرژی‌زا، یک فنجان جو، نصف فنجان کره بادام زمینی، نصف فنجان خرما له شده، یک سوم فنجان شربت افرا، دو قاشق غذاخوری شاهدانه و دو قاشق غذاخوری کشمش را ترکیب کنید. این مواد را به صورت توپ درآورید و در یخچال قرار دهید تا کمی شکل بگیرد.

برنامه هفتگی گیاه‌خواری: تغذیه سالم و متنوع برای هر روز هفته

اگر به فکر آماده کردن یک برنامه غذایی گیاه خواری اصولی هستید، باید در هر کدام از وعده‌های غذایی خود مواد مغذی مختلف مثل پروتئین‌های گیاهی، ویتامین‌ها، مواد معدنی و فیبر را در نظر بگیرید. ما در اینجا یک برنامه هفتگی را به عنوان نمونه آورده‌ایم. شما می‌توانید با توجه به این نمونه و مواد خوراکی که در ابتدای متن ذکر کردیم، خودتان برنامه‌های دیگری هم درست کنید.

1. شنبه
صبحانه:
پنکیک گیاهی با شربت افرا و مغز بادام
ناهار: عدس پلو با سویا
شام: اسپاگتی با سس گوجه و سبزیجات

2. یکشنبه
صبحانه:
اسموتی میوه، مغز و شیر بادام
ناهار: آش با بلغور گندم
شام: سالاد کینوا با نخود، ذرت، گوجه و آووکادو

3. دوشنبه
صبحانه:
تست آووکادو با دانه‌ها چیا و تخم آفتابگردان
ناهار: سالاد لوبیا با آبلیمو و روغن زیتون
شام: فلافل گیاهی با سبزیجات

4. سه شنبه
صبحانه:
جو دوسر با شیر بادام، گردو و سیب درختی
ناهار: عدسی با نان سبوس‌دار
شام: اسنک بادمجان

5. چهارشنبه
صبحانه:
میوه با ماست گیاهی و عسل
ناهار: عدس پلو با سویا
شام: خوراک قارچ با نان سبوس‌دار

6. پنج‌شنبه
صبحانه:
املت گیاهی با توفو، اسفناج و قارچ
ناهار: ته چین سبزیجات
شام: لازانیا با کدو و اسفناج

7. جمعه
صبحانه:
گرانولا خانگی با شیر بادام
ناهار: باقالی قاتق
شام: راتاتویی ایرانی یا یتیمچه با نان سبوس‌دار

زندگی سالم با رژیم گیاهخواری

حال که متوجه شدید گیاهخواری خیلی سخت نیست و انواع مختلفی دارد، می‌توانید در طول هفته چند وعده را کاملا گیاهی میل کنید و از مزایای آن بهره ببرید. از طرفی، آجیل بخش مهمی از رژیم گیاهخواری را تشکیل می‌دهد و بهتر است نوع مرغوب آن را تهیه کنید. ما در بارجیل انواع آجیل و مغزها با کیفیت را عرضه می‌کنیم و با هر بودجه‌ای می‌توانید آجیل بخرید و از رژیم گیاهی خود لذت ببرید.

منبع: thebitingtruth.com | nutsforlife.com.au | plantable.com