دمنوش‌ها نوشیدنی‌هایی گیاهی و مقوی هستند که از ادویه، برگ، ساقه و ریشه گیاهان تهیه می‌شوند و تنوع زیادی دارند. انواع دمنوش مناسب سرماخوردگی، چربی خون، فشارخون، دیابت و بسیاری از بیماری‌های دیگر وجود دارند که طبق مطالعات، برای پیشگیری و کنترل بیماری‌ها بسیار مؤثر عمل می‌کنند. در این مقاله قصد داریم نقش انواع دمنوش برای رفع چربی خون و فواید آن را مورد بررسی قرار دهیم.

چربی خون: یک معضل جدی و تهدیدی برای سلامتی

چربی خون بالا یکی از بیماری‌های شایع در بزرگسالان است که می‌تواند عوارض خطرناکی برای سلامت قلب، کبد و کلیه‌ها داشته باشد. کلسترول یک ماده چرب است که در غشای سلولی تمامی بافت‌های بدن یافت می‌شود و ازطریق پلاسمای خون انتقال می‌یابد. بخش بزرگی از کلسترول توسط کبد، از چربی‌های اشباع سنتز می‌شود و بخش کوچکی از آن نیز از غذاهایی همچون تخم‌مرغ، گوشت، شیر، چربی حیوانی، ماهی یا میگو و… که روزانه مصرف می‌کنیم جذب می‌گردد.

کلسترول غیرمحلول در آب است و عملاً نمی‌تواند حل شود و در خون حرکت نمی‌کند. بنابراین باید به لیپوپروتئین‌ها متصل شود که توسط کبد سنتز می‌شوند و حامل کلسترول هستند. ازطرفی دیگر، غشای سلولی در بدن برای تولید هورمون، به کلسترول نیاز دارد. همچنین کلسترول قسمتی از نمک‌های صفراوی را نیز تشکیل می‌دهد.

کلسترول خوب (HDL-C) در نرم کردن دیواره شریان‌ها و محافظت از رگ‌های خونی نقش مؤثری دارد. درحالی که کلسترول بد (LDL-C) باعث تصلب شرایین می‌شود. تری گلیسیریدها نیز موادی هستند که از اسیدهای چرب اضافی تشکیل می‌شوند که به کلسترول تبدیل نمی‌شوند و به شکل لیپوپروتئین با چگالی کم از کبد خارج می‌گردند.

بیماری‌های قلبی، سکته مغزی، فشارخون، کبد چرب و کاهش عملکردهای فیزیولوژیکی از جمله بیماری‌هایی هستند که چربی خون بالا می‌تواند احتمال بروز آن‌ها را در بدن افزایش دهد. در نتیجه اگر چربی خون بالا دارید، باید به دنبال راهی برای کاهش آن باشید.

بهترین دمنوش برای پایین آوردن چربی خون

بهترین دمنوش برای چربی خون: درمانی از دل طبیعت و مؤثر

دمنوش گیاهی برای چربی خون می‌تواند حاوی آنتی‌اکسیدان‌هایی باشد که از اکسید شدن کلسترول (LDL) جلوگیری می‌کند. این نوشیدنی می‌تواند باعث کاهش خطر تشکیل پلاک‌های آترواسکلروزی شود و سلامت قلبی – عروقی را بهبود ببخشد. تحقیقات ثابت می‌کنند که چای سبز یکی از مفیدترین دمنوش‌های ضد چربی خون است.

چای سبز یکی از غنی‌ترین کاتچین‌ها است که می‌تواند در کنار ورزش منظم، ترک سیگار و اصلاحات غذایی، به کاهش کلسترول بد و سلامتی عمومی بدن کمک چشمگیری کند. این چای را می‌توان قوی‌ترین دمنوش برای چربی خون دانست. نتیجه یک آزمایش در سال 2023 نشان داد افراد مبتلا به دیابت نوع 2 و نفروپاتی که سه فنجان چای سبز در طول روز می‌نوشند، با کاهش کلسترول مواجه شدند.

همچنین یک متاآنالیز تأثیر مصرف چای سبز بر کاهش کلسترول کل و کلسترول بد را تأیید کرد. البته این آنالیز دارای یک‌سری محدودیت‌ها مانند عدم تعیین دوز ایده‌آل چای سبز برای تأثیرگذاری بر سطح کلسترول نیز بود. محققان در چند تحقیق دیگر از ترکیب عصاره چای سیاه و چای سبز به‌عنوان یک نوشیدنی استفاده کردند و در آن‌ها به بررسی غلظت کاتچین پرداختند. به نظر می‌رسد این ترکیب بیشترین تأثیر را بر سطح چربی خون دارد.

کاتچین‌ها فلاونوئیدهایی هستند که در چای سبز یافت می‌شوند. یکی از شناخته‌شده‌ترین کاتچین‌های موجود در چای سبز، اپی گالوکاتچین گالات یا (EGCG) است. این ماده در کاهش سطح کلسترول تأثیر زیادی دارد. این ترکیب علاوه بر جلوگیری از اکسیداسیون (LDL) که منجر به تشکیل پلاک در شریان‌ها می‌شود، به‌طور قابل‌توجهی می‌تواند جذب چربی در روده را نیز مهار کرده و از این طریق به کاهش چربی خون کمک کند.

دمنوش های ضد چربی خون

انواع دمنوش برای چربی خون: از آشنایی تا تهیه

مصرف دمنوش گیاهی برای چربی خون بالا، بسیار مفید است. با اینکه بسیاری از ادعاها درمورد تأثیر دمنوش‌های گیاهی بر چربی خون، براساس مصرف سنتی یا مطالعات اولیه است، اما تعدادی از شواهد علمی نیز وجود دارند که نشان می‌دهند دمنوش‌های خاصی بر سطوح کلسترول تأثیرگذار هستند. در ادامه به معرفی آن‌ها می‌پردازیم:

·         چای نعناع؛ با طراوت‌ترین دمنوش برای چربی خون

نعناع یک گیاه طراوت‌بخش است که مصرف آن می‌تواند باعث بهبود سلامت قلب و سیستم گوارشی شود. دمنوش نعناع حاوی ترکیباتی است که می‌تواند منجر به کاهش سطح کلسترول بد خون شود. برای تهیه این دمنوش خوش عطر و مقوی، باید برگ‌های تازه نعناع یا چای کیسه‌ای آن را به مدت 5 دقیقه در آب داغ قرار دهید و پس از دم کشیدن میل کنید. بهتر است این نوشیدنی را 1-2 بار در روز به‌خصوص بعد از غذا بنوشید تا تأثیر آن را مشاهده کنید.

دمنوش برای رفع چربی خون

·         چای زنجبیل؛ مفیدترین دمنوش برای چربی خون بالا

گیاه زنجبیل به دلیل خواص ضدالتهابی و آنتی‌اکسیدانی که دارد، بسیار معروف است. دمنوش زنجبیل می‌تواند به بهبود گردش خون و حمایت از سلامت کلی قلب و عروق کمک کند. مصرف منظم این دمنوش خانگی برای چربی خون بالا مؤثر است و منجر به کاهش کلسترول LDL می‌شود. طرز تهیه این دمنوش گیاهی به این صورت است که باید تکه‌های زنجبیل تازه را به مدت 10 دقیقه در آب بجوشانید. سپس آن را صاف کرده و بنوشید. شما می‌توانید 1 تا 2 بار در روز چای زنجبیل را به‌صورت ساده یا با عسل مصرف کنید.

دمنوش زنجبیل

کلام آخر

افزودن نوشیدنی گیاهی به رژیم غذایی روزانه، به مرور باعث کاهش طبیعی سطوح تری گلیسیرید، سطح کلسترول LDL و در نهایت کاهش خطر حملات قلبی و سکته می‌شود. بهترین دمنوش برای کاهش چربی خون را می‌توان چای سبز دانست. اما تأثیر چای زنجبیل و نعنا را نیز نمی‌شود نادیده گرفت. نکته مهم این است که قبل اضافه کردن این نوشیدنی‌ها به رژیم غذاییتان، بهتر است با پزشک مشورت کنید تا در صورت وجود هرگونه مشکل نظیر تداخل دارویی یا آلرژی، دچار عوارض جانبی آن نشوید.

سؤالات متداول
  • بهترین دمنوش برای چربی خون چیست؟

برای پاسخ به این سؤال نمی‌توان تنها یک دمنوش را نام برد. بسیاری از دمنوش‌ها مانند دمنوش نعناع، زنجبیل، مریم‌گلی و چای سبز برای کاهش چربی خون مفید هستند. با این حال، چای سبز را می‌توان معروف‌ترین آن‌ها دانست که به دلیل کاتچین غنی، تأثیر بالایی در رفع چربی خون دارد.

  • آیا دمنوش‌ها واقعاً می‌توانند به کاهش چربی خون کمک کنند؟

بله، محققان در این زمینه چندین مورد تحقیق انجام دادند که همه آن‌ها تأثیر مصرف انواع چای و دمنوش مانند چای سبز، چای زنجبیل، چای مریم‌گلی، چای نعناع و… را در کاهش سطح کلسترول بد و در نتیجه بهبود بیماری‌های ناشی از آن تأیید می‌کنند.

  • چقدر باید دمنوش برای چربی خون مصرف کرد؟

در منابع مختلف مقدار مصرف دمنوش برای کاهش چربی خون 1 الی 2 بار در روز مجاز است. با این حال، پیش از شروع مصرف، بهتر است راجع به دمنوش موردنظر خود تحقیق کرده و یا به پزشک تغذیه مراجعه کنید و با راهنمایی او این کار را انجام دهید.

  • چگونه می‌توان دمنوش‌های خانگی برای چربی خون تهیه کرد؟

شما می‌توانید از فروشگاه‌ها و عطاری‌های حضوری یا آنلاین، چای یا دمنوش موردنظر خود را به‌صورت فله یا بسته‌بندی خریداری کنید. برای تهیه این دمنوش‌ها تنها کاری که باید انجام دهید این است که یک قاشق چای‌خوری از آن را به همراه یک لیوان آب جوش 4 تا 5 دقیقه دم کرده و نوش جان کنید.

  • آیا می‌توان دمنوش‌های چربی خون را به‌صورت یخ‌زده مصرف کرد؟

بله. این کار ممکن است حتی ماندگاری دمنوش‌ها را نیز افزایش دهد. انجماد چای و دمنوش باعث می‌شود کیفیت و عطر آن‌ها با گذشت زمان تغییر کرده و عمیق‌تر و بهتر شود. برای انجام این کار، دمنوش را در ظروف دربسته و کوچک نگهداری کنید تا از نفوذ هوا و رطوبت به آن‌ها جلوگیری شود و تازه بمانند.

  • چند نوع دمنوش برای چربی خون وجود دارد؟

دمنوش‌ها راهکارهایی خوشمزه و مقوی برای درمان و جلوگیری از بسیاری از بیماری‌ها هستند. برای رفع چربی خون دمنوش‌های زیادی وجود دارند که علاوه بر کاهش کلسترول، فواید بسیار دیگری برای سلامتی به همراه دارند. از مهم‌ترین آن‌ها می‌توان به چای سبز، چای زنجبیل و چای نعناع اشاره کرد.

  • آیا دمنوش‌ها در کنار تغذیه سالم مؤثرتر خواهند بود؟

بله، باید توجه کنید که اگر شما ورزش نکنید یا سیگار و فست‌فود را ترک نکنید، مصرف دمنوش به تنهایی تأثیر زیادی در کاهش چربی خون شما نخواهد داشت. بنابراین باید در کنار مصرف روزانه این نوشیدنی‌ها ورزش منظم، ترک سیگار و اصلاحات غذایی را نیز رعایت کنید.

  • آیا دمنوش‌های چربی خون مناسب برای همه هستند؟

خیر، گاهی اوقات احتمال دارد شما به برخی از گیاهان آلرژی داشته باشید یا اینکه آن‌ها با برخی داروها مانند داروهای ضدافسردگی، ضد انعقاد خون و قرص‌های ضدبارداری تداخل داشته باشند. در نتیجه باید حتماً پیش از مصرف، پزشک خود را در جریان قرار دهید.

چگونه می‌توان طعم دمنوش‌ها را بهتر کرد؟

اگر با طعم اصلی دمنوش‌ها مشکل دارید و دوست دارید آن‌ها را کمی شیرین‌تر میل کنید، بهتر است از افزودنی‌های طبیعی همچون عسل استفاده کنید. همچنین خشکباری مانند انجیر خشک، کشمش، مویز و… را نیز می‌توانید به همراه این نوشیدنی‌ها میل کنید و علاوه بر فواید دمنوش، از خواص آن‌ها نیز برخوردار شوید.

  • آیا دمنوش‌ها می‌توانند در هر زمان مصرف شوند؟

برای خوردن هر چیزی زمانی وجود دارد و این مسئله در مورد دمنوش‌ها نیز صدق می‌کند. بهترین زمان مصرف دمنوش برای چربی خون بالا در صبح ساعات ۷ تا ۱۰ است. همچنین ۱۵ تا ۲۰ دقیقه بعد از مصرف وعده‌های غذایی و قبل از خواب نیز زمان خوبی برای این کار محسوب می‌شود.

منابع: eatingwell | medicalnewstoday